2009. május 26., kedd

Lassú víz partot mos: a második menet

A Szabad Alkotók alapvetően türelmes lények. Sokáig lehet a fát hasogatni a hátukon, aztán egyszer mégiscsak elszakad a cérna, és cselekszenek.

A fát hasogató önáltató horda természetszerűen alábecsüli az egyébként visszahúzódó, az alkotó munkájukba szinte belefeledkező Szabad Alkotók hosszas csendes viselkedését. Ejnye, no, de birka ez, csináljunk belőle egy kis megalázó-show-t a köznépnek - gondolhatják. Aztán a békés Alkotó egyszercsak felegyenesedik a munkája fölül és meglepetten észleli, hogy bulvár médiacsinálók dobálják, gúnyolják, gyalázzák és lejáratják, hogy ezzel erősítsék önmaguk médiaegzisztenciáját. Hiszen ők a Nagy Megmondók. Ők mantrázzák naponta legalább 10 közismert magyar vagy külföldi sztárépítész nevét, ezzel próbálván meg hitelt kovácsolni az amúgy teljesen légből kapott egyéb műkritikáiknak. Aki balga, az be is dől nekik, gondolván, hogy aki az első tizet naponta szépen el tudja sorolni, az már vérbeli műkritikus, annak a szava már mértékadó a többi alkotás terén is. Pláne, ha még egy-két testközeli anekdota is becsusszan a nagy mesterek közvetlen közelről megfigyelt légzéstempójáról, szájszagáról (alkohollal vagy anélkül), meg egymás vállveregetős haveri alázásáról! "Ich komme..." - mondja az S-betű formáját is szexualizáló önjelölt műkritikus, amikor valamelyik nagymester egy fél másodpercre ráemeli barátságos tekintetét, és megdícséri őt az aznapi időjárásért. Emberünk pedig az égnek hálálkodva mehet nadrágot cserélni.

A békés Alkotó nincs hozzászokva ehhez a nyilvános iszapbirkózáshoz és pankrációhoz, nyilvánvalóan helyzeti hátrányból indul. Először csak naivan próbálja észrevetetni a szellemi hiénaság beteges hibáit, de amikor látja, hogy rá se hederítenek, hanem inkább még feljebb tekerik az őrajta megalázósdit ülők hangerejét, akkor megrázza magát: na neeeee.... Mi folyik itt? Ti velem szórakoztok? Belőlem akartok magatoknak a szponzoraitoknál jópontokat begyűjteni? - szólal meg a hang a békés Alkotóban. És ekkor az Alkotó cselekedni kezd. Éppúgy, ahogyan alkot. Akkurátusan, pontosan, hiszen az alkotói véna ebben is érvényesül. És a tett a tobzódók legnagyobb megdöbbenésére kezd hatásosnak bizonyulni.

És akkor hirtelen elhalkul a megalázósdit játszók hangja. Hirtelen észbekapva eszeveszetten igyekeznek eltüntetni a méltatlan gyalázkodásaik nyomait. Hátha meg lehet mégis úszni... Nem veszik észre, hogy ezzel is csak még mélyebbre süllyednek a saját maguk által töcskölt mocsárban: hiszen a nyomokat az Alkotó bölcsen rögzítette.

Így tűnt el most nagy hirtelen WérGidA blogjából ez a tavaly november 30-i blogbejegyzés:
http://wergida.blogspot.com/2008/11/never-wrestle-with-pig-you-get-dirty.html
Éppen az a blogbejegyzés, amelyik ennek az építészfórumon közzétett blogbejegyzésnek szolgált előzményül:
http://epiteszforum.hu/node/11258

Ez utóbbi blogbejegyzésemben még hiába igyekeztem elejét venni a megalázósdinak, a válasz mindössze a további gúnyolódás volt. Azóta eltelt majd egy fél év, és WérGidÁ-t megszállta az ihlet, és törölte az általam kifogásolt bejegyzéseit. No de miért is volt ilyen hosszú reakcióidőre szüksége ahhoz, hogy felfogja, hogy méltatlan az, amit tett, és ezt nem lehet ennyiben hagyni?
Remélhetőleg ez is hamarosan ki fog derülni. Úgy, ahogy Andor szeret turkálni, vájkálni az alkotók izzadságában, és ennek közzétételével igyekszik magának szakmai dicsőséget szerezni, most visszanyal a fagyi, és annak a folyamatnak a nyilvánosságra kerülését kell megízlelnie, amelyiknek éppen ő az alanya. Ha következetes, akkor ezt a feltáró munkát is lelkesen fogja végigasszisztálni.

14 megjegyzés:

  1. 10 rongyot teszek a szőkére

    -moe

    VálaszTörlés
  2. hi -moe!

    tartom, és ráteszek még tizet!

    KL

    VálaszTörlés
  3. Kötött Alkotonak:

    A kotottalkotok.hu domain név még nincs regisztrálva, de látom, már kostolgatod. Ha nagyon igyekszel, akkor még megcsipheted. Szaladjál!

    Amugy Szabad Alkoto szerintem bárki lehet, aki nem fekszik be a más által megágyazott meleg fészekbe, hanem bevállalja az egyéni küzdelmet.

    KL

    VálaszTörlés
  4. moe!

    én is tartom! (amúgy tegyük hozzá, hogy festett szőke...:)

    KamkZet

    VálaszTörlés
  5. Én azért hadd védjem meg egy kicsit Andort. Sztem nem olyan rossz gyerek ő, csak néha a lendület túlsodorja néhány határvonalon. A WérGidA jó kis blog, rengeteget lehet röhögni rajta, különösen amikor Andor belekavarodik a kinetikus paramodellek dichotómiájának analízisébe. Észre kellene venni, hogy az egész fickó nem más, mint egy paródista, sztem ő is azokon röhög a legjobban, akik bármely sorát is komolyan képesek venni (markánsabban: beszopni...:) Sztem ő nagyon meglepődhetett azon, hogy Ódor T. komolyan vette a szavait, és annak megfelelően reagált rá.

    VálaszTörlés
  6. én férfimódra gondolnám ezt lerendezni, mondjuk az ötpacsirta udvarán. csak tegyen valaki ót-re is, különben nem lessz izgi.

    lets get ready to rumble !

    -moe

    ps: k.leslie = cicu ????

    VálaszTörlés
  7. k.leslikém. Te meg az egyéni küzdelem? még szancsópanzának se vagy jó.

    VálaszTörlés
  8. Szeretném a - főképpen Névtelen - hozzászólókat emlékeztetni, hogy ez a blogbejegyzés miről is szól:

    1. Tavaly ősszel Wesselényi-Garay Andor gusztustalan, az emberi méltóságot megalázó módon tette terítékre a WérGidA blogjában Ódor Tamást.

    2. Az ÉF-en WérGidA háborúja c. blogbejegyzésemben szembesítettem WGA-t az etikátlan eljárásával.

    3. Habár WGA nem reagált, hűséges fegyverhordozója és technikai segédje, sityu alias Talmácsi István építész, teljes mellszélességgel kiállt társa mellett, és vitatta, hogy a WérGidÁban bármi is kifogásolható lenne.

    4. A közelmúltban a WérGidA blogból eltűntek a tárgybeli, ÓT-t alázó bejegyzések.

    5. Kérdések: miért tűntek el? miért éppen most? jelent-e ez meaculpát WGA részéről, vagy inkább sunyi meghátrálást, hátha nesztelenül el tudja tüntetni a méltatlan tettének nyomait?

    Kéretik a blog témájához hozzászólni, és tartózkodni a puszta személyeskedésektől.

    VálaszTörlés
  9. Szia -moe!

    A rumble-t fizikai vagy szellemi síkon képzeled el? Igaz, nekem mindegy, bármelyikben benne vagyok...:-)))

    ÓT

    VálaszTörlés
  10. értem, tehát aki személyeskedik, az ki lesz törölve. ez esetben javaslom az egész blogot a törlésre.

    -rab ráby -

    VálaszTörlés
  11. Kedves rab ráby,

    érdekes a felvetésed, és amennyiben a puszta ötleted mellé tárgyszerű és meggyőző érveket is le tudsz tenni, akkor megfontolom a javaslatodat.

    ÓT

    VálaszTörlés
  12. kedves ót!

    fiatalabb vagyok, de remélem így blogkeretek között nem veszed zokon hogy tegezlek, igaz az illem megkívánná, hogy magázzam önt. azt gondolom, hogy ez a vita eltolódott már arról a síkról, hogy észérvekkel, bírósággal vagy bármi mással el lehetne dönteni. egyikőtök sem enged.

    gondolkodó emberek vagyunk mind - ezt jelzi hogy tudjuk használni ezt a fura világító micsodát és üzengetni vele egymásnak - de szerintem innentől ez férfi a férfival lehet intézni, vagy ide-oda röffenteni még egymásnak pár évig.

    ezután még mindig lehet persze perekedni meg mókázni össze-vissza, de én, bár kedvelem a békét meg a nyugalmat, ilyen helyzetben azt hiszem hagynám, hogy a kéz beszéljen. biztos őstulok vagyok. de tény, hogy kétszer ember még nem sértett így meg.

    -moe

    VálaszTörlés
  13. kedves -moe!

    ha építész kolléga vagy, akkor természetes a tegezés. legalábbis mi még úgy kezdtük a szakmát, hogy a 90 éves Rados Jenő bácsit is tegeztük... a mai fiatalok körében érzékelem én is a hezitálást, ma már nem természetes számukra ez a megszólítási mód.

    ami a lényeget illeti: nem tartom szerencsésnek az "egyikőtök sem enged" megfogalmazást. nekem ugyanis ebben az ügyben nincs hová hátrálnom. valaki megalázott, alaptalanul belémgázolt, én pedig ezt nem hagyom annyiban. ennyi. meg egy macisajt.

    nem hinném, hogy egy intellektuális vitát le lehetne zárni bunyóval, attól még az eredeti kérdés a levegőben maradna, legfeljebb az dőlne el, hogy fizikailag ki az erősebb. itt azonban nem ez a tét. mindenesetre, ha WGA bunyózni akar, én nem fogok kitérni előle, felveszem akár ezt a kesztyűt is. de az egy másik történet.

    üdv

    ÓT

    VálaszTörlés