2009. május 18., hétfő

A 9000 néma bűnrészessége?

Az építészfórum immár szinte következetesnek mondhatóan dobja fel a magas labdákat azoknak, akik a magyar építésztársadalom pőre valóságát az ÉF-től és annak szellemi szövetségeseitől eltérően, elfogulatlanul és semmiféle csoportérdeket nem kímélő módon kívánják megtárgyalni.

Ilyen szakmai szellemi célkitűzéssel indult a Szabad Alkotók blogja is, amely jórészt az alkotói szabadság kibontakoztatása előtt tornyosuló akadályok feltárásával és e gátak lebontásának módjával foglalkozik. Ha tavaly ősszel nem döntöttem volna úgy, hogy a 25 évnyi szakmai pályafutásom alatt önmagamnak választott csöndes, szerény munkálkodásom után a nyilvánosság elé lépek, akkor ma valószínűleg én is az ÉF szerkesztőkomisszárja, Zsuppán András által a mai magyar építészet állapotáért bűnrészesnek minősített 9000 néma építész közé lennék sorolva a Kihajózás előtt c. cikkében.

Ezt ugyan tavaly ősszel még nem tudhattam, de valószínűleg jó megérzések vezérelhettek, és így elébe mehettem Zsuppán Andrásnak: rám ugyan nem ragaszthatja már a hallgatás bélyegét. Fellélegezhetek: ezt megúsztam! :-)

A megnyugvás sóhaja után azonban elgondolkodtam azon, hogy most hogyan érezném magam, ha én is mindmáig a némák között maradtam volna? Valószínűleg úgy csöndben magamban elküldtem volna valamely szép égtáj felé, aztán rá se hederítve folytattam volna az addig megszokott életutamat, ezen belül a hallgatást is. De mivel az általam a palackból kiszabadított szellemet már nem lehet oda visszagyömöszölni, így a helyzet kezelésének ez az elegáns módja számomra már nem adatik meg. Megszólaltam, és most már többé nem hallgathatok együtt azokkal, akikkel több, mint két évtizeden át én is együtt hallgattam. Most sem tehetem meg.

Ha pedig megszólalok, akkor - sajnos - természetemnél fogva nem tehetek mást, mint a valóság pőre képének megrajzolását. Ez a kép pedig most felettébb viharos! No nem a balatoni kihajózás előtti megérzések okán, hanem Zsuppán András képmutató arcátlansága miatt. Tudniillik ő és szerkesztőtársai a közelmúltban keselyűcsapatként űztek el az építészfórumról, miután ott már terhessé vált számukra a szókimondásom a mai magyar építészvalósággal kapcsolatban. Mondhatnám azt is, hogy példát statuáltak: így jár mindenki, aki meg mer szólalni, aki nem csupán a szokásos nyelvcsuklóztató hozsannázással meri illetni a nagy magyar építészelitet, hanem a kicsinyes, önző, és a többiek alkotói szabadságát elfojtó törekvéseikről is bátorkodik szót ejteni.

Zsuppán Andrást a természet nyilván jó vastag bőrrel áldotta meg, mert az egyke megszólalónak az építészfórumról való szisztematikus elüldözése után nem okoz neki nehézséget a mai magyar építészet állapotáról kialakult képért a maradék 9000 továbbra is néma építész kollégát kárhoztatni, őket a hallgatásuk okán bűnrészességgel megvádolni. Mondja ezt egy olyan építész online napilap főkomisszárja, akinek valóban a kezében van az építészeti közgondolkodás formálásának esélye és eszközrendszere azokkal szemben, akiknek a megszólalása valójában nem csak, hogy nem kívánatos, hanem ha mégis bevállalják, akkor jó eséllyel számíthatnak a Zsuppán-, Bardóczi- és Wesselényi-félék által jól szervezett és szakszerűen végrehajtott nyilvános megaláztatásra.

Álszent jellemtelenség ez a javából. Annyira felkavarja az ember gyomrát, hogy azt hiszem, itt és most mára ennyi elég is volt a mi kedvenc szakmánk valóságfeltárásából. Úgy érzem, most inkább egy kicsit a magam megszokott, csöndes, békés meditációja fog jót tenni nekem.

Mindemellett, még mielőtt belekezdenék, szeretném megnyugtatni azokat az olvasókat, akiket ez az írás most esetleg felkavart, hogy ne tulajdonítsanak különösebb jelentőséget ennek az egésznek. Ha jól belegondolunk, valójában az építészfórum szakmai értékeit tekintve konvergál a nullához, az ott megjelenő szűk körű hozzászólások egyikéről-másikáról nem is beszélve. Így nézve, valójában semmi jelentősége nincs annak, amit Zsuppán ír.

9 megjegyzés:

  1. jézusom, erre tényleg kár még az ingyen tárhely is...

    VálaszTörlés
  2. hiába, nem tudsz kizökkenteni az alfa-meditációból...

    az olvasók könnyebb eligazodásának segítése céljából azért jó lenne, ha a bátor Névtelenek legalább annyit elárulnának magukról, hogy a 9000 néma, vagy pedig az építészfórum négyek bandájának egyikeként szóltak-e hozzá...

    VálaszTörlés
  3. [„A szaksajtóban összesen 120 magyar építész neve forog interjúkkal, tervekkel, publikációkkal. Hol vannak a többiek? Mit gondolhat a többi 9000?” – provokált Wesselényi-Garay Andor az építészregatta szakmai programjának kerekasztal-beszélgetésén.] idézet az építészfórum "Kihajózás előtt" című cikkének leadjéből.
    Ez azt jelenti, hogy nemcsak WGA provokált, hanem ZSA is provokál a cikkével, ha idézi WGA-t? Ajjaj...Tamás, itt bajok vannak!
    Üdv: egy névtelen médiamunkás - nem építész!

    VálaszTörlés
  4. Micsoda csúsztatás!

    "...az ÉF szerkesztőkomisszárja, Zsuppán András által a mai magyar építészet állapotáért bűnrészesnek minősített 9000 néma építész közé lennék sorolva a Kihajózás előtt c. cikkében." - Ó.T.

    "Ha a szakmai fórumokon torz kép alakul ki a magyar építészet állapotáról, abban az ő hallgatásuk is benne van." - ÉF

    Azaz az építészet állapotáról kialakult kép torzságának lehet az oka, hogy a többség hallgat, nem pedig az építészet mai állapotáért okolja az ÉF a 9000-et.

    Szövegértés, kedves Tamás...

    Ez már tényleg üldözési mánia!

    VálaszTörlés
  5. Válasz Mediaworker-nek

    Kedves nemépítész médiamunkás!

    Kérlek, olvasd el ismételten, hogy mit írt Zsuppán András az építészfórumon:

    "Ha a szakmai fórumokon torz kép alakul ki a magyar építészet állapotáról, abban az ő hallgatásuk is benne van."

    Ez a megfogalmazás éppen annyiban különbözik WGA bevezetőjétől, amennyi elég volt ahhoz, hogy a blogbejegyzésemet megírjam.

    Ha a különbséget továbbra sem látod és érzékeled, akkor jelezd nyugodtan, szívesen elmagyarázom, csak akkor bizony a médiamunkási ténykedésed ??? ...ajjaj, kedves médiamunkás...

    Üdv

    ÓT

    VálaszTörlés
  6. szerintem nem a szókimondásod vált terhessé az építészfórumon - ahogy én azt kívülállóként látom - hanem hogy a problémákat nem megoldani, hanem gerjeszteni szoktad. Annyira szeretnék már olvasni valamiről szóló (értékteremtő?) bejegyzéseket is tőled a szokásos sárdobálás helyett te szabad-alkotó-meg-nem értett-zseni! Vagy a "gőzgép" úgy nem dübörög?

    VálaszTörlés
  7. SZERKESZTŐI ÜZENET A NÉVTELEN HOZZÁSZÓLÓKNAK.

    Fiatal még ez a blog, kialakulóban van a kommunikációs stílusa és színvonala. A Szabad Alkotók blogjában bárki névtelenül is hozzászólhat, azonban a puszta oktalan személyeskedések automatikusan ki lesznek moderálva. A blog moderálásának elve: a vélemény szabad, de a padlóra köpni tilos!

    A névtelen hozzászólás lehetősége elsősorban azért biztosított, hogy olyan közérdekű információkat is közzé lehessen tenni, amelyik miatt a hozzászóló hátrányok elszenvedésétől tart. Ha nincs ilyenfajta indokoltság, akkor tiszteljük meg egymást azzal, hogy a nevünket is megadjuk. Aki mégsem szeretné a valós nevét megadni, az használhat nicknevet is. A nicknévre azért van szükség, hogy a választ hozzá lehessen címezni. Nicknév használata esetén kérem legalább a hozzászóló karakterének leírását: pld. otthonülő nagymama, sztárépítész, sztárépítész csicskása, sztárépítész rokona vagy lekötelezettje, kamarai vezetőség tagja, építészfórum vagy más média szerzője, publicistája, építészhallgató, építész oktató, építésigazgatási ügyintéző, fővárosi-vidéki, MTA-MMA akadémikus, Ybl-, Kossuth-, József Attila-, Wass Albert-díjas, vagy akár sima netfüggő stb.

    Minden kedves érdeklődőnek és hozzászólónak jó blogolást kívánok,

    Ódor Tamás
    bloggazda

    VálaszTörlés
  8. Válasz Névtelennek:

    Valóban lehet szűkítetten is értelmezni Zsuppán András szavait, mármint, hogy ő csupán azért kívánta a felelősök körébe rángatni a 9000 néma építészt, hogy "az építészet állapotáról kialakult kép torzságáért" verje el rajtuk a port, tegye őket ebben önmaga és a magyar építészet médiagurujai mellett bűnrészessé.

    Nem vitatva ennek a szűkített értelmezésnek a lehetőségét, azon nyomban nyilvánvaló, hogy Zsuppán András ezen az értelmezésen belül is sérti a 9000 építészt. Ami nem azt jelenti, hogy feltétlenül mind meg is sértődik. Sőt. Legyint egyet, és kész. Ez azonban Zsuppán kijelentésének gusztustalan, képmutató és alaptalanul támadó élét csöppet sem tompítja.

    Időközben Zsuppán és kórustársa, Bardóczi is szükségét érezte az építészfórumon annak, hogy az előbbi szerencsétlenre sikeredett, 9000 építészbe belegyalogoló mondatát szerecsenmosdassa. Bár ne tették volna! Bárányszelídségűnek álcázott megfogalmazásaik mögül kilógnak a paták... Hangvételük már-már erőszakos. Ugyanakkor bárdolatlanul kioktató. Bardóczi "Műhelytitkok" fellebbentésével igyekszik megnyerni a publikumot. Csak azt nem értem, hogy kiknek a számára voltak ezek a "műhelytitkok" eddig kétségesek? Hiszen a napnál is világosabb, hogy az építészfórum szerkesztősége önmaga kommunikációs vágyait éli ki, egymással és még néhány rendszeres névtelen hozzászólóval (akik közül néhányan talán ők maguk) történő etye-petyéjükkel. Aki pedig nem illik bele az általuk (és az őket patronáló építészklikkek) által elképzelt csoportképbe, azt szépen szisztematikusan kiretusálják onnan. Magyarán elüldözik.

    Kb. ilyesféle az építészfórum szerkesztőségének hangvétele: "nem megmontammáezerszer hogy gyereidepublikálni te nyomorult építész, lábhoz te!, és hanemjösszideakkó teleszelafelelős a zépítészetről kialakult torz képért!"

    Nevetséges. És szánalmas. Szánalmas, hogy ez a fórum évek hosszú sora alatt mennyire nem volt képes megszólítani és szóra bírni azt a 9000 építészt, akiket most kárhoztat a hallgatásért. Az eszükbe sem jut, hogy esetleg az ő térfelükön is pattog az a bizonyos labda: talán nem volt megfelelő a hangnem, vagy esetleg talán nem volt elegendő a HITELESSÉG.

    Ez nem az én meccsem. Ezt a labdát nekik maguknak kell lekezelniük, és a tanulságokat levonniuk.

    VálaszTörlés
  9. 09.05.19. 11:05 - Névtelennek

    mi értelme van az ilyen alaptalanul általánosito névtelen vádaskodásnak? nem veszed észre, hogy ebben az egy hozzászolásodban egyetlen tényszerü részlet sincs, hanem csupa személyeskedés, emberi minösités az egész?
    nem az én dolgom ezt a forumot megovni az ilyesfajta fikázástól, de nem lenne baj, ha az ilyen hozzászolások ki lennének innen takaritva. már csak azért, hogy értelmes és tárgyszerü diskurzusokat lehessen folytatni egy adott témárol. nem tudom megérteni, hogy valaki minek szol hozzá egy bloghoz ugy, hogy a témárol egy gramm véleménye sincs, csak a személyeket pocskondiázza. undorito az ilyen.

    egyébként bárki meggyözödhet maga arrol, hogy az épitészforumrol milyen alantas modon üldözték el a szerkesztök OT-t, hogyan provokálták és kötözködtek vele szinte kezdettöl fogva. csak rá kell klikkelni az oldalsávon a linkre, amelyik OT épitészforumos hozzászolásaihoz vezet.

    KL

    VálaszTörlés