2009. június 21., vasárnap

MÉK tisztújítás és archigo


A honi építészetet és a szakmánkat alapjaiban érintő, a szakmai vezetés alkalmatlanságát alátámasztó, folyamatos stafétaváltásban felbukkanó botránysorozatok szkeptikussá teszik az embert a MÉK jelenlegi vezetőségének céljait és szándékait illetően. Habár örvendetesnek tekinthető, hogy végre megszületik egy olyan szakmai fórum, ahol nem anonym bekiabálások, hanem névvel-arccal vállalt komoly vélemények és álláspontok jelenhetnek meg, az előzmények ismeretében mégsem árt az óvatos közeledés ehhez a felkínált új kommunikációs lehetőséghez.

Őszintén szólva igen nehezemre esik, de előlegezzük meg a MÉK által elindítani kívánt új internetes szakmai fórumnak, az archigo.hu-nak a tiszta lappal való indulás esélyét.

Ehhez a tiszta laphoz azonban, még a fórum elindítása előtt, szükségeltetik néhány további alapvető nyilvános információ a honlap üzemeltetésének módjáról, technikájáról, személyi hátteréről, így többek között:

  • ki lesz ennek a fórumnak a felelős szerkesztője?
  • ki és milyen elvek szerint fogja moderálni a fórumon megjelenő hozzászólásokat?
  • hogyan értendő az, hogy "lehetőség lesz a tagozatoknak is elkülönített kommunikációra"? ez a megoldás kamarai tagokat is ki kíván zárni bizonyos zártkörű kommunikációból? ha valakinek ez az elképzelése, előre jelzem, hogy ez semmiképpen sem lenne elfogadható!
  • az archigo.hu oldalon közzé kell tenni a portál szerkesztőinek és moderátorainak a személyét, a hozzászólások szabályait és a moderálási elveket (ha bárki is tervez moderálást) - jelenleg egyelőre erről még sehol semmi sem olvasható
  • tekintettel arra, hogy a honlapon jelentős felületeket kaphatnak hirdetők, a hirdetések díjszabását és feltételeit nyilvánossá kell tenni a regisztrált tagság számára
  • a szponzorált tartalom megjelenítése esetén a szponzor kilétét közzé kell tenni
  • a regisztrált tagság számára közzé kell tenni a tartalomszabályozási és tartalomszerkesztési elveket, amelyből ki kell tűnnie az elfogulatlanság garanciáinak, az egyenlő verseny biztosítása melletti elkötelezettségnek, mind a tervezők, mind az őket kiszolgáló szolgáltatások, mind pedig az építési- és ingatlanpiac szereplői felé
  • stb.

Mindezeket előrebocsátva nem lehet nem észrevenni az összefüggést a június 16-án bejelentett új archigo.hu szakmai fórum és a június 18-án közzétett "Felhívás a tisztújítási jelölések megtételére" között.

Mi is itt a lényeg és az összefüggés? Hát ez:

"A jelölési javaslatokat ...... lehet megtenni, 2009. július 13-ig."

A regisztrálás lehetősége az archigo.hu fórumra pedig 2009.június 20-án indul.

A legnagyobb nyári szabadságolás, hőség és szakmai kommunikációs uborkaszezon idejére időzített fórumindítás és korlátozott idejű jelölési időszak jól összehangoltan teszi valószínűtlenné, hogy a tagság az új fórumon érdemi eszmecserét folytathasson a jelölésről és a potenciális jelöltekről. Különösen szkeptikussá teszi ezzel kapcsolatban a kamara vezetőinek szándékait illetően az embert az a tény, hogy a tisztújítás időpontja 2009. november 27-re van kitűzve. Árulja már el valamelyik igen tisztelt kamarai vezetőnk, hogy mi a nyű indokolja azt, hogy a jelölést a nyár közepén lezárják egy november végi tisztújításhoz. Bármennyire is erőltetni igyekszem magamra a naiv jóhiszeműséget a jelenlegi kamarai vezetőség e lépésével kapcsolatban, nagyon nem akar sikerülni. Maradjunk annyiban, hogy a tisztességes szándék mellett a tisztesség látszata is fontos. Jelen esetben ez a látszat nem ilyennek mutatkozik. Ugyanis mire a rugalmatlan tagság a maga tehetetlenségi nyomatékát leküzdve szignifikáns számban regisztrálja magát az új fórumon, megismerkedik vele és elkezd valóságosan kommunikálni, addigra réges-rég le lesz zárva a tisztújítás jelölési folyamata. Nehéz annyira jóhiszeműnek lennem, hogy elhiggyem, hogy mindez nem szándékoltan van így előkészítve, miközben az új archigo.hu fórummal a kamarai vezetőség a szakmai demokratizálás irányába tett jelentős lépéssel fényezheti magát, és e fénnyel vakíthatja a (z arra fogékony) tagságot.

ÖSSZEFOGLALVA A LÉNYEGET:

A jelenlegi MÉK vezetőség csak akkor mentesülhet az előbbiekben megfogalmazott összefüggések és következtetések terhelő súlya alól, ha a tisztújítás jelölési időszakát akár 2009. október 31-ig is meghosszabbítja! Annak érdekében, hogy az archigo.hu használata a regisztrált kamarai tagok mind nagyobb körében elterjedhessen és közülük minél többen kapcsolódhassanak be a kommunikációba, az archigo.hu már a jelölés folyamatában is kivehesse a szerepét, a jelölteket a tagság interaktív módon megismerhesse és róluk egymás között érdemi eszmecserét folytathasson.

Ódor Tamás
Szabad Alkotó építész
a BÉK (kényszerű) tagja

4 megjegyzés:

  1. Az imént regisztráltam az archigo.hu oldalon.

    Fórumszabályzat és moderálási elvek vannak, a regisztráció után olvashatók. (Szerencsésebb lenne már a regisztráció előtt is olvashatóvá tenni...)

    A többi felvetésem azonban továbbra is aktuális maradt. Fogalma sincs az embernek, hogy a fórum üzemeltetői oldalán kik vannak. Sem a szerkesztőség, sem pedig a moderátorok kiléte nincs közzétéve. Ez így még nem Európa!

    VálaszTörlés
  2. Egyelőre itt tart ez a MÉK által Eltér István felügyelete alatt elindított fórum (ne legyenek nagy reményeink):

    -----Original Message-----
    From: Ódor Tamás [mailto:tamas.odor@chello.hu]
    Sent: Friday, June 26, 2009 5:15 PM
    To: 'admin@archigo.hu'
    Subject: FW: Belépés a fórumba

    Van valaki a fórumnak az üzemeltetői oldalán egyáltalán????

    Eddig még egyetlen egy e-mailben elküldött kérdésemre, kérésemre sem kaptam választ!

    Ráadásul belépni sem tudok a fórumra, de nem lehet sehol hibaüzenetről sem olvasni.

    Hogyan lehet valamit ilyen felelőtlenül elindítani? Hol van az igyekezetnek, a szakszerű szolgáltatói hozzáállásnak pusztán halvány nyoma? Nem szeretnék hinni a látszatnak, de nagyon úgy néz ki, hogy ismét egy pancser és dilettáns módon előkészített megoldással vagyunk megkínálva. Köszönjük.

    Ódor Tamás


    -----Original Message-----
    From: Ódor Tamás [mailto:tamas.odor@chello.hu]
    Sent: Friday, June 26, 2009 12:22 PM
    To: 'admin@archigo.hu'
    Subject: Belépés a fórumba

    T. admin!

    Az eddig használt e-mail címmel és jelszóval nem sikerül belépnem a fórumba, és nem kapok semmilyen hibaüzenetet sem, egyszerűen az üres email-cím és jelszó oldalra visszavált a kép.

    Kérem a hiba kijavítását és/vagy tájékoztatást az eseményről.

    Ódor Tamás


    -----Original Message-----
    From: Ódor Tamás [mailto:tamas.odor@chello.hu]
    Sent: Thursday, June 25, 2009 5:34 PM
    To: 'admin@archigo.hu'
    Subject: www.mek.hu 15. és 16.

    Kérem, hogy a tárgybeli törölt hozzászólásaimat – saját magam emlékeztetése céljából – szíveskedjenek megküldeni nekem az alábbi hivatalos e-mail címemre:

    tamas.odor@chello.hu

    Köszönettel,

    Ódor Tamás

    VálaszTörlés
  3. Neked tényleg üldözési mániád van Tamás!

    Nem figyeled a híreket?

    "Jacko halálhíre leteperte az internetet"

    http://www.origo.hu/techbazis/internet/20090626-jacko-halalhire-leteperte-az-internetet.html

    nyilván ezért nem működik az archigo sem, klar?

    giZda

    VálaszTörlés
  4. Néhány perce megérkezett egy "darkangels.hu"-s e-mail címről az első moderátori reagálás, mondván nincs semmi probléma, minden tökéletesen működik, netán én nem jó felhasználó/jelszó párossal próbálkoztam.

    Ez után viszont az eddig kísérletezett felhasználó/jelszó párossal simán beléptem.

    Az azért erős gizdaság, hogy mindez Jacko miatt történhetett.

    Most már csak azt nem értem, hogy miért nincs a moderátornak archigo.hu-s vagy mek.hu-s e-mail címe? Mi köze az archigo-nak a darkangel-ekhez? Miközben Eltér István azt nyilatkozta, hogy a portált a MÉK üzemelteti... Sötét Angyali egy ügy ez... és egyre zavarosabb...

    VálaszTörlés